EXCEL – Merkez Bankası Döviz Kuru Görüntüleme


20.06.2018 / Serdar Kardan


EXCEL – Merkez Bankası Döviz Kuru Görüntüleme

Excel’ in dış veri çekebilme özelliği sayesinde Merkez Bankası’ nın günlük kur bilgilerini canlı olarak tablonuza ekleyebilir ve kullanabilirsiniz.

Microsoft Excel uygulamasının en gelişmiş tablolama uygulaması olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçek. Formüller, grafikler, pivot table gibi çok güçlü özelliklerinin yanısıra diğer Office uygulamaları ile entegrasyonlar da mümkün. Daha da önemlisi farklı kaynaklardan veri alabilir, bunlar üzerinde işlem de yapabilirsiniz. Bu, Excel Dış Veri özelliğidir. Bu makalede aşağıdaki görselde de göreceğiniz bir çok seçenekten biri olan “Web’den” seçeneği ile Merkez Bankası Döviz Kurları XML dosyasına erişerek günlük kurları çekmeyi anlatmaya çalışacağım. (Bunu yaparken kullanacağımız Office versiyonu 2016 olacak, önceki versiyonlarda menü görüntülerinde ufak farklılıklar olabilir.)

Ekran alıntısında da gördüğünüz gibi SQL Server’ dan, MS Access’ ten, CSV Metin dosyalarından, XML dosyaları ile ya da OLEDB ile veri çekmek mümkün. Bizim kullanacağımız, Web seçeneği olacak.

Yukarıdaki görselde işaretli olan “Web’ den” yazılı butona tıkladığınızda açılacak olan pencerede bir adres satırı göreceksiniz. Buraya Merkez Bankası Günlük Döviz Kurları bilgilerini içeren XML dosyasının adresini giriyoruz.

http://www.tcmb.gov.tr/kurlar/today.xml

Görselde gördüğünüz gibi bu adresteki XML dosyasının içeriğine ulaştık. Adres çubuğunun altında da yazdığı gibi, üst sol köşedeki ufak sarı simgeyi tıklayarak tabloyu seçiyoruz ve sağ alt köşedeki “İçeri Aktar” butonuna tıklıyoruz.

İlgili adresteki XML dosyasının görsel yapı düzenlemesiyle ilgili bir şema dosyası bulunmadığı için Excel’ de çıkan uyarı mesajını onaylayarak geçebilirsiniz.

Onaydan sonra karşınıza “Veri İçeri Aktar” başlıklı bir pencere gelecek.  Burada verileri yerleştirmeye başlayacağınız hücreyi seçebilir, başka bir sayfadaki bir hücreye referans verebilir ya da Yeni bir çalışma sayfası oluşturmasını isteyebilirsiniz.

Burada “Tamam” butonuna tıkladığınızda aşağıdaki gibi bir ekranla karşılaşırsınız;

Burada örneğin Euro Döviz Satış kuruna erişmek istiyorsanız K5 hücresinde bulacaksınız ve diğer sayfalardan da buraya referans vererek bu veriyi kullanmanız mümkün… Hücre içeriğine =Sayfa1!K5 yazmanız gerekiyor.

Farkettiyseniz kur değerlerini çekerken ondalık değer için . (nokta) işareti kullanılmış ve bu da hesaplama yaparken hataya sebep olacaktır, çünkü Excel burada 5.5068 değerini 55068 olarak yorumlar. Örnekteki kuru 5 ile çarptığınızda 27,5340 bulmanız gerekirken 5’ i 55068 ile çarptığınız için 275.340 değerini bulursunuz… Bu da hesapları alt üst eder değil mi?

Bu yüzden bir yerde referans verip değerleri formüller içinde kullanmadan önce verilerin bulunduğu sayfada “Bul ve Değiştir” (CTRL + H) ile bütün nokta işaretlerini virgül ile değiştirmeniz gerekiyor.

TCMB tarafında kurlar günün belli bir saatinde yenilendiği için dosyayı açtığınızda verileri üst menüdeki Veri > Tümünü Yenile (CTRL + ALT + F5 kısayoludur...) yolunu izleyerek yenileyebilir ya da yine aynı yerde erişebilieceğiniz Bağlantı Özellikleri penceresinde göreceğiniz “Dosyayı açarken verileri yenile” kutucuğunu işaretleyerek dosya her açıldığında güncel değerlerin alınmasını sağlayabilirsiniz. 

Bu veriler güncellendiğinde doğal olarak hücrelere referans vererek oluşturduğunuz formüllerin sonuçlarının da güncelleneceğini unutmayın.



20.06.2018 - 34774


Etiketler : Microsoft Excel,MS Excel,Dış Veri,TCMB,Merkez Bankası,Günlük Kurlar,USD,Euro,günlük kur,excel döviz
Leave a Comment:

Bunlar da ilginizi çekebilir
Request Nesneleri
Request nesnesi, server tarafından elde edilebilecek ya da formlar ve adrese eklenen parametrelerle taşınan bilgilerin mevcut sayfaya değişken olarak alınabilmesi için kullanılır.
Active Directory Nedir ?
Active directory nedir ve active directory hakkında
Unutulan SQL SA Şifresini Değiştirme
SQL SA şifresini unuttuysanız, değiştirmek için pratik bir yol var...
 

En çok Okunanlar



Bumerang - Yazarkafe