c# ile windows tabanlı program geliştirme


22.05.2011 / Serdar Kardan



Visual studio kullanarak windows tabanlı ilk c# programı proje oluşturma.

Visual studio içerisinde File -> New -> Project menu yolu izlenerek aşağıdaki pencereye ulaşılır.

Kırmızı ile işaretlenmiş olan Windows Form Application seçilir ve proje için bir isim girilir. Visual studio eğer herhangi bir ek tanımlama yapılmamışsa projenizi Belgelerim->Visual Studio XXXX klasörü altında verdiğiniz proje ismi ile bir klasör açarak dosyalarınızı oluşturacaktır.

Ekranın sol tarafında bulunan solution explorer penceresi size proje dosyalarınızı gösterir. Eğer bu ekran görüntülenmiyorsa Ctrl + Alt + L tuş kombinasyonuyla aktif hale getirilebilir.

Debug -> Start Debugging menu yolu izlenerek oluşturduğunuz programı çalıştırablirsiniz. Su an için oluşturduğunuz program sadece bir pencere görüntülemekte, başka bir işlem yapmıyor gibi görünmektedir. Fakat oluşturulan proje arka planda Windows işletim sistemi ile anlaşabilecek bir yapıdadır. Örnek olarak fare hareketlerinizi ve tıklamalarınızı Windows işletim sistemi ile haberleşerek bu iletileri anlayabilecek düzeneği içermektedir.
 
Windows tabanlı programlar hakkında :

Windows işletim sistemi kurulu olduğu bilgisayar üzerindeki fare,klavye, portlar vb tüm birimleri kontrol eder. Bu birimlerde meydana gelen değişimleri iletiler haline getirerek ilgili çalışan programlara iletir. Bu programlar windows iletilerini işledikten sonra Windows'a bir geri bildirimde bulunur ki Windows bu geri bildirimleri kullanarak programı takip etmektedir. ( Aslında programın kodlarının çalıştırılma işini de işletim sistemi üstlenmektedir.) Windows'tan gelen iletileri dinlerken Windows tabanlı uygulamalar ileti pompası ismi verilen bir yapı kullanır. Bu yapı ile Windows'tan bir ileti gelesiye kadar bekler, bir ileti geldiği zaman bu iletiyi işleyip geri bildirimde bulunur. Solution explorer incelendiğinde; Program.cs dosyası programınızın çalışmaya başladığı main isimli fonksiyonu içerir.  Bu fonksiyon ise Form1 isimli pencereyi çalıştırır ve Form1'in çalışması tamamlandığında ise daha fazla yapacak iş belirtilmemişse programın çalışmasını sonlandırır.

Ethem Volkan USLU
Şubat 2009



22.05.2011 - 15684


Etiketler : c#, Windows tabanlı uygulama,Visual Studio,Solution Explorer,.Net,c# project, Form Application
Leave a Comment:

Bunlar da ilginizi çekebilir
G DATA ANTİVİRÜS PROGRAMI
Bu yazımızda G data Antivirüs Business V.10 sürümünün genel özelliklerini inceleyeceğiz.
C# - LINQ Join
C# ile çalışırken iki farklı tablo kullanarak Join ile data çekme ihtiyacı duyduğunuzda bu kod yapısını kullanabilirsiniz.
Microsoft Lync Server 2010 Kurulumu Bölüm 1
Bu makalede Microsoft un Active Directory, Microsoft Exchange Server ve Microsoft SharePoint teknolojileri ile entegre çalışan iletişim platformu Lync Server 2010 ürününün kurulumunu inceleyeceğiz.
 

En çok Okunanlar



Bumerang - Yazarkafe