Wordpress ve SEO


4.11.2015 / Serdar Kardan


Wordpress ve SEO

Wordpress uzun yıllardır geliştirilen altyapısı sayesinde zaten SEO için yüksek ora güçlü bir sistemdir.

Wordpress temelde pratik kullanımı ve güvenli altyapısı dışında SEO için hazırda faydalı özellikler sunmaktadır. SEO kavramına sadece teknik veriler açısından bakmak dışında aynı zamanda kullanıcı dostu bir site yapmak, link ve kategori yapılarının düzenli ve doğru yapılandırılmış olması da önemlidir.

Wordpress' in bu konuda sunduğu imkanları kullanıcı ve SEO açısından inceleyelim.

Kalıcı Bağlantılar

Wordpress' in varsayılan ayarı olarak gelen kalıcı bağlantı şekli SEO için pek verimli değildir. Aşağıdaki örnekte de göreceğiniz gibi linkin yapısı çok akılda kalıcı değildir;

http://www.domainim.com/?p=123

aynı link aşağıdaki yapıda olsa kullanıcı açısından daha pratik ve akılda kalıcı olacaktır.

http://www.domainim.com/ornek-makalem/

SEO açısından en verimli olacak bağlantı şekli ise Ay ve İsim formatında olan seçenektir.

http://www.domainim.com/2015/10/ornek-makalem/

Bütün bu seçeneklerden size uygun olduğunu düşündüğünüzü seçmek için gereken ekrana Wordpress yönetim paneli altında Ayarlar > Kalıcı Bağlantılar yolunu izleyerek ulaşabilirsiniz.

Kategoriler

Kategoriler yazılarınızın gruplanmış halidir. Blogunuzun ne hakkında olduğunu netleştirmek ve kullanıcıyı doğru yönlendirmek noktasında faydalıdır. Örneğin sitenize gelen kullanıcı "Donanım", "Yazılım", "Internet", "Tasarım" gibi başlıklarınız arasından özellikle bir başlıkla ilgileniyorsa o kategoriye yöneldiğinde aradığı içeriğe ayrıştırılmış olarak ulaşacağı için daha fazla içeriğe ulaşacak ve sitenizde daha uzun zaman geçirecektir.

Yukarıda bahsettiğimiz Kalıcı Bağlantılar özelliğini kullanarak linklerinizi kategorileri de içerek şekilde düzenlemeniz mümkün. Bunun için özel yapı seçeneğini kullanmanız gerekiyor. Örneğin yazınızı Internet kategorisi altında hazırladığınızı düşünelim. Bu durumda linkin şu şekilde olması öngörülecektir;

http://www.domainim.com/internet/ornek-makalem/

Bu şekilde bir link yapısı sağlamak için Özel Yapı seçeneğini aşağıdaki gibi düzenlemeniz yeterli olacaktır.

/&category%/%postname%/

hatta bir adım daha ileri giderek linkin uzantısını html olarak bitirirseniz SEO açısından arama motorları için daha anlamlı linkler üretmiş olursunuz.

/&category%/%postname%.html

Kalıcı bağlantılarda kullanabileceğiniz bazı kısa kodlar şöyle;

%year% - Yazının yayınlandığı yılı gösterir.

%monthnum% - Yazının yayınlandığı ayı gösterir.

%day% - Yazının yayınlandığı günü gösterir.

%hour% - Yazının yayınlandığı saati gösterir.

%minute% - Yazının yayınlandığı dakikayı gösterir.

%postname% - Yazının başlığını gösterir. Burada bütün harfler standart link yapısına uygun olarak küçültülür ve türkçe karakterlerin noktasız İngilizce karşılıklarına dönüştürüldüğünü göreceksiniz.

%category% - Yazınızın hangi kategoriye ait olduğunu gösterir

%author% - Yazının yazarını gösterir.

Günlük haberler verdiğinizi, gün içerisinde birden fazla post girdiğinizi ve birden fazla yazarınız olduğu düşünün. O durumda bu parametrelerden birçoğunu kullanmak isteyebilirsiniz.

Kategorileri en baştan oluşturmak ve bunlara bağlanmış yazılar olana kadar bağlı yazı sayısının 0 olarak görünmesi hem kullanıcı hem de arama motorları tarafından hoş karşılanmayacak durumlardır. Bu sebeple planlanan belli başlı bir kaç ana kategori dışında diğerlerini gerçekten ihtiyaç oldukça açarak ilerlemekte fayda var.

Etiketler

Etiketler blog kültürünün vazgeçilmezlerindendir. Ayrıca sayfalarınızın bulunabilirliği açısından da önemlidir. Etiketler yazınızın içeriğine ait özel ayrıntıları tanımlamakta kullanılır. Arama motorlarının indexlemesi sırasında kullanılacak anahtar kelimeler gibi düşünülebilir.

Örneğin bu yazının kategorisi Internet olarak belirlendi. Alt kategorisi de Wordpress... Etiketler ise Wordpress, SEO, Meta Tag, Search Engine, Google olarak verildi. Buradan da anlaşılacağı için Kategoriler daha genel bir yapı, etiketler ise yazıya özel bir yapıda düşünülmelidir.

Meta Tag (Meta Etiketleri)

Artık arama motorlarının algoritmaları çok gelişmiş ve içeriği kodlardan ayrıştırıp yorumlayabiliyor olmalarına rağmen temel iki meta tag' ının kodunuzun HEAD tagları içine aşağıdaki meta tagları eklemeniz size sitenizin arama motorlarında listenirken ne şekilde görüneceğini belirlemeniz için bir kontrol sağlayacaktır.

meta name="description" content="Bilişim teknolojileri hakkında makaleler, ipuçları, çözümler, haber ve duyurular."
meta name="keywords" content="bilişim sektörü,asp dersleri,makaleler,ipucu,network,güvenlik,firewall,server"

Bunları kod düzenleme ekranından header.php dosyası içerisine manuel olarak girebileceğiniz gibi All in One SEO Pack plugin' i ile daha sağlıklı şekilde yapmanız da mümkün. Plugin' e bu adresten ulaşabilirsiniz.

Tasarım

Arama motorları elbette sitenizin ne kadar güzel göründüğü ile ilgilenmezler. Özellikle Google tarafında güncellenen PR politikalarına göre mobil cihazlarla uyumlu tasarımlara sahip siteler daha değerli sayılıyor. Dolayısıyla kod yapısı temiz, iyi optimize edilmiş, görsellerin web için uygun boyutlarda olduğu ve responsive bir tasarıma sahip olmanız SEO açısından önemlidir. Ayrıca mobil cihazlarla gelen ziyaretçiler için de sitenizin kullanım kolaylığı daha fazla zaman geçirmeleri için iyi bir sebeptir.

Temel olarak bu noktalara dikkat etmeniz SEO açısından gereklidir ancak tek başına yeterli olmaz. Düzenli içerik oluşturmak, eşsiz içerikler sunmak yani kopya içerik kullanmamak, yazınızda kaynaklarınıza linkler vermek yani referans göstermek gibi noktalara da dikkat etmek gereklidir.



4.11.2015 - 5288


Etiketler : Wordpress,SEO,Meta Tag,Etiketler,Search Engine,Google
Leave a Comment:

Bunlar da ilginizi çekebilir
SQL - 1
SQL, (Structured Query Language - Yapılırılmış Sorgu Dili) verileri yönetmek ve tasarlamak için kullanılan bir veritabanı yönetim sistemidir.
Kişisel Cihazlarınızı Siber Saldırılara Karşı Nasıl Koruyabilirsiniz?
Günümüzde, kişisel cihazlarımız, siber suçluların hedefi haline gelmiştir. Ancak endişelenmeyin, cihazlarınızı ve kişisel bilgilerinizi korumak için alabileceğiniz ücretsiz önlemler bulunmaktadır.
Network Güvenliği Terimleri
Bilgisayar ve dahil oldukları networklerin internet aracılığıyla birbirlerine ulaşabilir, bağlanabilir olması durumu güvenlik açısından birçok tehdit oluşturur.
 

En çok Okunanlar



Bumerang - Yazarkafe