Microsoft Lisanslama Terminolojisi


3.09.2014 / Evren Ulusoy



Lisans bazıları için gerekli, bazıları için gereksiz, bazıları için korku unsuru ama hayatımızın vazgeçilmez bir unsuru.

Microsoft Windows Lisans Modelleri

Tecrübelerim gösteriyor ki özellikle Microsoft tarafında Microsoft’un tüm çabasına rağmen lisanslama yapmak isteyen bir çok “müşteri” kör atışlarla, kendi tahminleriyle, yanlış yönlendirmelerle bir takım ürünler alıyor veya kiralıyor.

Bu bağlamda en azından giriş aşamasında bilinmesi gereken bazı detaylar, kıslatma ve tanımları paylaşmak iyi olur diye düşündüm.

FreeDOS

Öncelikle fark etmemiz gereken şey, işletmemizde/bilgisayarımızda Linux bazlı işletim sistemleri kullanmak gibi bir niyetimiz yok ise bu tür lisans taşıyan donanımlardan uzak durmak olacak. Satın alma birimleri fiyat avantajı nedeni ile bu tip ürünlere yönelse de sonrasında üzerine Microsoft işletim sistemleri yüklenen bu tip bilgisayarların lisanslaması biraz karmaşaya sebep olabiliyor. Bu nedenledir ki bilindik bilgisayar markalarının FreeDos seçenekleri Microsoft lisanslı gelen ürünlere göre daha az bir yelpazede oluyor.

OEM Lisans

OEM “original equipment manufacturer” kelimelerinin kısaltması olarak çok sık kullanılan bir “kelime” haline geldi. Doğal olarak lisans tarafında da karşımıza çıkıyor. Lisansı var olmayan ya da farklı sebeplerle taşıdığı lisans “düşmüş” olan bilgisayarlar için tercih edilebilecek bir “lisans” çeşidi şeklinde özetleyebiliriz. Bu noktada bilmemiz gereken en önemli şey OEM lisans ile ne aldıysanız tam olarak onu kullanmak zorunda olduğumuz. Yani “Windows 8 32Bit TR” ürünü için OEM lisans aldıysak bu lisansla 64Bit yada diğer dil seçeneklerini kullanmak gibi bir hakkımız olmayacak.

Volume Lisans

Volume zaten “hacim” anlamına geldiği için durumu ile ilgili ip uçları veriyor. Örnek vermek gerekirse “Windows 8.1 64Bit ENG” sürümü için lisanslama yaptığımızda bu sürümle beraber Windows 8.0, 32Bit ya da istediğimiz bir dil seçeneği ile kurulum yapma şansımız oluyor.

Bu bilgiler ışığında çok sık karşılaştığımız bir senaryo olan ; Windows 7 ya da XP kullanan bir kaç yaşındaki bir bilgisayarın “vaktinden çok sonra acilen” lisanslanması gerektiğinde ucuz alternatif olan OEM lisansın işletim sisteminin değiştirilmediği bir durumda aslında anlamsız bir harcama olarak kaldığını görüyoruz.

Ayrıca bilgisayarınız ve lisansınızın aynı fatura üzerinde görünmüyor olması da pek şık bir durum değil…

MAK – Multiple Activation Key

Lisansınızı ve Windows kopyanızı aktifleştirmek için internet ya da telefonu kullandığınız ve bir tek lisansı yönettiğiniz yöntem olarak özetleyelim.

KMS – Key Management Service

Birden çok lisansı ya da birden çok bilgisayarı ilgilendiren bir lisans numarasını kuracağınız bir Windows sunucusu ile yöneterek bu lisansların “canlılık” durumunu da takip edebileceğiniz bir yöntemdir.
KMS konusunda önemli bir detay ise KMS ile aktifleştirilen lisansların ömrünün 180gün olduğudur. Sürekli olarak KMS sunucunuzla konuşup lisans aktivasyonunu yenilemeyen bilgisayarlarınız bir süre sonra “Notification Mode”a düşerek kullanıcılarına lisansla ilgili bir sorun olduğu bilgisini vermeye başlayacaktır.

Kurumsal Anlaşmalar…

Kurumsal lisanslamalar söz konusu olduğunda sık duyduğumuz bir kaç kısaltma var.

OV – Open Value
OVS – Open Value  Subscription
EA – Enterprise Agreement
EAS – Enterprise Agreement Subscription

Bunların dışında kalan senaryolardan bahsetmek de mümkün ama konuyu çok detaylandırmaya gerek görmüyorum. Burada üzerinde durduğumuz şey doğru bildiğimiz yanlışlar olacak.

Yukarıda bahsettiğimiz lisans “satın alma” veya “kiralama” yöntemlerine karar vermeden önce Microsoft Lisanslamaları konusunda deneyimli ve güncel bilgiye sahip birisinden yardım istemek en mantıklı yol olacaktır. Keza işletmemizin envanterinde bulunan sunucu ve istemcilerin sayısı, bunlar üzerinde koşan servisler, gelecek dönemde yapmayı planladığınız güncellemeler, sanallaştırma platformunuzun durumu gibi bir çok detay lisans maliyetlerinizini düşürüp çıkarabileceği gibi yanlış bir yönlendirme ile tüm lisanslamanın hatalı ve işe yaramaz şekilde yapılmasına sebep olabiliyor.

Sık karşılaştığım bir “doğru bilinen yanlışı” paylaşayım.

“- Benim OVS anlaşmam var FreeDOS bilgisayar alabilirim.”

Hayır alamazsınız. OVS anlaşmanız lisans kiralamasından ibarettir ve üzerinde Windows lisansı olan bilgisayarlarınız üzerinde güncelleme lisansı olarak iş görmek üzere tasarlanmıştır. Yani bu düşünce ile 40 PC için OVS anlaşması yapıp 30 adet FreeDos bilgisayar aldığınızda aslında 30 bilgisayarınızı lisanslamamış oluyorsunuz.

“- Ben iki yıl önce OV anlaşması yapmıştım, yeni sürümlere de geçerim.”

Geçemezsiniz. Anlaşmanızı bir OVS ya da ihtiyacınıza göre EAS ile yenilemezseniz bu lisanslar size yeni sürümleri kullanma hakkı vermeyecektir.

Kaynak



3.09.2014 - 5534


Etiketler : microsoft lisans modelleri,volume,free dos,FreeDOS,Open ValueEnterprise,kiralama
Leave a Comment:

Bunlar da ilginizi çekebilir
C# - Guid Kullanımı
Bu yazımızda rastgele veri katarları oluşturmak için Guid kullanımını işleyeceğiz.
Microsoft Lisanslama Terminolojisi
Lisans bazıları için gerekli, bazıları için gereksiz, bazıları için korku unsuru ama hayatımızın vazgeçilmez bir unsuru.
Yapay Zeka: İnsanın Yeniden Tanımlanışı
Yapay zekanın çıkış noktası, tarihçesi, potansiyeli ve risklerini özetleyerek inceleyelim.
 

En çok Okunanlar



Bumerang - Yazarkafe